Traian Băsescu, la Bruxelles. „S-au manifestat îngrijorări despre ce se întâmplă în țară. Cine crede că se poate folosi un limbaj dublu se înșală”

Traian Băsescu, la Bruxelles. S-au manifestat îngrijorări despre ce se întâmplă în țară. Cine crede că se poate folosi un limbaj dublu se înșală
Publicat: 14/09/2012, 18:28
Actualizat: 07/07/2016, 08:20

Președintele Traian Băsescu a declarat la finalul întâlnirilor de astăzi de la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy și comisarul pe justiție, Viviane Reding că politicienii nu mai pot spune una în străinătate și alta în țară.

Cine crede că se poate folosi limbaj dublu se înșală, demnitarii UE știu perfect ce se întâmplă în România. S-au manifestat îngrijorări despre ce se întâmplă în țară și funcționalitatea statului de drept. I-am asigurat că instituțiile au rezistat șocului politic, iar statul de drept este o realitate care trebuie reconfirmat. Nimeni nu își punea problema până pe 3-6 iunie că nu suntem un stat de drept. Situația noastră este în îmbunătățire, dar nu am scăpat de risc”, a spus președintele Băsescu.

El a precizat că i s-a transmis din partea președintelui Comisiei Europene că „România va fi supravegheată atent”.

„Am mai discutat despre faptul că partidele politice să respecte valorile UE. Menționez, niciun politician care crede că una poate declara în interviuri pentru presa străină și să facă altceva acasă nu poate păcăli pe nimeni. Am constatat o cunoaștere exactă a realităților din România. Putem repara ce s-a stricat în 3-6 iunie, credibilitatea României ca stat de drept. Asta este concluzia la ce am discutat”, a subliniat Traian Băsescu. Președintele a adăugat că „România nu poate funcționa cu un președinte independent de Guvern”.

Traian Băsescu a declarat că a fost primit ca între prieteni, iar faptul că nu a avut conferințe comune cu președintele Comisiei Europene, președintele Consiliului European și comisarul pe Justiție a fost justificat prin faptul că a fost o deplasare de lucru, nu una oficială.

Președintele a spus că în luna decembrie se va lua o decizie în privința datei la care România va intra în spațiul Schengen.

Cele mai importante declarații ale președintelui Traian Băsescu:

♦ Am avut întâlniri cu domnii Van Rompuy, Barroso și dna Reding. Cine crede că se poate folosi limbaj dublu se înșală, demnitarii UE știu perfect ce se întâmplă în România.

♦ S-au manifestat îngrijorări despre ce se întâmplă în țară și funcționalitatea statului de drept. I-am asigurat că instituțiile au rezistat șocului politic, iar statul de drept este o realitatea care trebuie reconfirmat. Nimeni nu își punea problema până pe 3-6 iunie că nu suntem un stat de drept. Situația noastră este în îmbunătățire, dar nu am scăpat de risc.

♦ I-am asigurat pe colegii europeni că România își menține fără ezitare drumul spre vest și nu pot exista dubii asupra acestui lucru.

♦ Toți trei au ridicat problema independenței justiției, luând notă de atacurile frecvente la adresa justiției. Am spus că justiția își va consolilda independența, deja este prea târziu să mai pui justiția sub control politic.

♦ S-a ridicat de către demnitarii UE problema cadrului legal stabil: referiri la schimbarea legislației pentru atingerea obiectivelor politice, OUG legate de CCR sau Avocatul Poporului

♦ Barroso m-a asigurat că România va avea o supraveghere atentă din partea UE.

♦ I-am asigurat că România va fi parte a uniuniii bancare, aici vor fi discutate modalitățile. Nu putem rămâne în afara structurilor de decizie.

♦ Am făcut o analiză despre intrarea în vigoare a Tratatului Fiscal, estimarea este că la 1 ianuarie 2013 ar putea intra în vigoare.

♦ Un subiect discutat cu Barroso și Van Rompuy a fost despre cadrul fiscal multianual.

♦ Am solicitat pentru agricultură dacă nu subvenții similare măcar o reducere a acestei diferențe legată de subvenție.

♦ Am menținut poziția că accesul în Schengen este o problemă tehnică și am exprimat convingerea că cel mai târziu se va lua o decizie în privința aderării noastre în Schengen.

♦ Am discutat despre managementul fondurile europene alocate României, se va putea discuta cu premierul, dar îmi mențin susținerea pentru faptul că trebuie utilizate mai bine fondurile de asistență tehnică prin care putem folosi specialiști străini pentru derularea fondurilor pentru coeziune.

♦ Am discutat problema romilor cu doamna Reding, ne asumăm responsabilitatea pentru cetățenii noștri, dar trebuie să avem în vedere lansarea unor soluții la nivel european pentru că nimeni nu le poate interzice circulația.

♦ Am mai discutat despre faptul că partidele politice să respecte valorile UE. Menționez, niciun politician care crede că una poate declara în interviuri pentru presa străină și să facă altceva acasă nu poate păcăli pe nimeni. Am constatat o cunoaștere exactă a realităților din România. Putem repara ce s-a stricat în 3-6 iunie, credibilitatea României ca stat de drept. Asta este concluzia la ce am discutat.

♦ Avem obligația să discutăm cu partenerii de la Berlin, Haga despre Schengen.

♦ Eu nu am primit un to do list pentru că nu eu am primit lista.

♦ Cred că va fi un semestru în care vom discuta despre situația justiției și lupta anticorupție.

♦ Am avut un ministru de Externe care era pe drum invers, care era oriunde, numai spre UE și Washington nu.

♦ Este o deplasare de lucru, nu una oficială, cum să fac trei conferințe de presă? Eu am solicitat întâlnirile. Am fost primit ca între prieteni.

♦ Eu în decembrie nu am alegeri, eventual alt referendum.

♦ Va fi o intrare în trepte în uniunea bancară.

♦ România nu poate funcționa cu un președinte independent de Guvern.

♦ Nimeni nu vrea să ne facă vreun rău, ci ne spun faceți ce trebuie la voi acasă. Efortul trebuie îndreptat spre acasă, nu cred că la nivelul instituțiilor UE am fost șicanați sau nedreptățiți. Avem noroc cu o comisie europeană care vrea să ne facă bine.

♦ Eu am anulat deplasarea la Riad, a mers ambasadorul. Așa s-a organizat protocolul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
TAXA obligatorie de care șoferii nu au auzit. NU poți circula dacă nu plătești
Cum îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Locul din locuință unde modemul are cel mai bun randament
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×